ΟΜΟΚΥΣΤΕΪΝΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
16 Oct
0

ΟΜΟΚΥΣΤΕΪΝΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αρθρογράφος: Diatrofologiki

Τι είναι η ομοκυστεϊνη : Είναι ένα θειούχο αμινοξύ ,που σχηματίζεται μέσα στο σώμα κατά τον μεταβολισμό της μεθειονίνης σε κυστεΐνη κυρίως με τη συμμετοχή βιταμινών του συμπλέγματος Β. Αυξημένα πόσα ομοκυστεϊνης στον ορό δημιουργούν τοξικότητα και αποτελούν ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και θρομβοεμβολικών επεισοδίων (εγκεφαλικά επεισόδια )

Τα φυσιολογικά επίπεδα ομοκυστεΐνης κυμαίνονται μεταξύ 5 και 15μmol/l.

 Η υπερομοκυστεΐναιμία μπορεί να χαρακτηρισθεί ως:

- ήπια (15 –30 μmol/l)

- μέτρια (31 –100 μmol/l)

- σοβαρή (>100 μmol/l)

Η Συγκεντρωση Της Ομοκυστεϊνης στο πλασμα, καθοριζεται Απο :

H μειωμένη πρόσληψη φυλλικού οξέος, μέσω της διατροφής, καθώς και των βιταμινών Β6 και Β12 (κύριες πηγές των δύο πρώτων είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ της Β12 είναι τα κρεατικά και τα μανιτάρια).

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, καφέ, καθώς και το κάπνισμα.

Αρκετές παθήσεις, όπως ο διαβήτης,η ψωρίαση, η νεφρική, η θυρεοειδική , οι νοητικές δυσλειτουργίες και οι νεοπλασίες.

Ορισμένα υπολιπιδαιμικά φάρμακα (φιμπράτες, νικοτινικό οξύ, ­κολεστιπόλη), κάποια αντιδιαβητικά (μετφορμίνη, ροσιγλιταζόνη), καθώς και τα θειαζιδικά διουρητικά.

Η Συγκεντρωση Της Ομοκυστεϊνης αυξανεται με την παροδο της ηλικιας, και γενικα οι ανδρες εχουν υψηλοτερες τιμες απο τις γυναικες. Γενετικοι Παραγοντες, οπως, μαζι με το περιβαλλον, συνεισφερουν στην εμφανιση της υπερομοκυστεϊναιμιας σε ασθενεις με στεφανιαια νοσο.

Diatrofologiki.gr © 2025, Χαλκοκονδύλη 9, Αθήνα, Ελλάδα | diatroflogiki.gr | all rights reserved