Το ασβέστιο είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες στην ανθρώπινο οργανισμό. Το ασβέστιο είναι το πιο άφθονο μέταλλο στο σώμα με το 99% να βρίσκεται στα δόντια και τα οστά. Μόνο το 1% βρίσκεται στον ορό. Τα επίπεδα ασβεστίου στο οργανισμό θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά και να βρίσκονται εντός του φυσιολογικού εύρους. Ο μεταβολισμός του ασβεστίου περιλαμβάνει κι άλλα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, της βιταμίνης D και του φωσφόρου. Ο σχηματισμός των οστών και η συντήρηση τους είναι μια συνεχής διαδικασία, γι’ αυτό και θα πρέπει τα οστά να διατηρούνται γερά από την παιδική ηλικία και την ενήλικη ζωή και να παρέχεται η σταθερή οστική μάζα κατά τη διάρκεια της γήρανσης.
Με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές, η συνολική πρόσληψη ασβεστίου θα πρέπει να είναι 1.000-1.200 mg ασβεστίου ημερησίως, το ποσό αυτό θεωρείται αναγκαίο και είναι επαρκές για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και των καταγμάτων. Η συμπλήρωση του οργανισμού μπορεί να επιτευχθεί με δίαιτα, κυρίως τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, ή τυρί) ή δισκία που περιέχουν ασβέστιο. Διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου προτιμάται σε 3-4 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων ημερησίως. Εάν αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της διατροφής, είναι απαραίτητη η πρόσληψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής. Εάν ένα άτομο για παράδειγμα καταναλώνει 1-2 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα, τότε η συμβουλή είναι να προσθέσει άλλες 1-2 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων ημερησίως ή 500 mg συμπληρωμάτων ασβεστίου. Εάν ένα άτομο δεν καταναλώνει καθόλου γαλακτοκομικά προϊόντα, η συμπλήρωση των 1000 mg ασβεστίου είναι απαραίτητη.
Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι απαραίτητη για την διατήρηση της υγείας των οστών και τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας σε ηλικιωμένα άτομα. Ως εκ τούτου, τα συμπληρώματα ασβεστίου συνιστάται γενικά σε άτομα που ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο ανεπαρκούς διαιτητικής πρόσληψης ασβεστίου ή οστεοπόρωση, ανεξάρτητα από την ηλικία, προκειμένου να αποτραπεί η υποβάθμιση της αντοχής των οστών.
Η έρευνα ωστόσο, έχει δείξει ότι η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου πέρα από το γεγονός ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καταγμάτων, οστεοπόρωσης, μπορεί να έχει και σημαντικά ωφέλη στη μείωση της εμφάνισης του διαβήτη. Οι διατροφικές απαιτήσεις του ασβεστίου και άλλων θρεπτικών συστατικών διαφέρουν ελαφρώς σε όλο τον κόσμο.