ΟΞΑΛΙΚΑ ΟΞΕΑ
16 Oct
0

ΟΞΑΛΙΚΑ ΟΞΕΑ

Αρθρογράφος: Diatrofologiki

Τα Οξαλικά οξέα είναι ενώσεις  που βρίσκονται συνήθως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης που δεσμεύονται ισχυρά με μέταλλα (π.χ., ασβέστιο, μαγνήσιο , κάλιο,σίδηρο ), και μειώνουν την απορρόφηση τους. Τα ζωϊκά τρόφιμα γενικά είναι φτωχες πηγές οξαλικών οξέων.

 Τα οξαλικά προέρχονται από το οξαλικό οξύ της τροφής (10%) το μεταβολισμό του ασκορβικού οξέος (35-50%) και της γλυκίνης(40-45%) καθώς επίσης και από εκπόμπες κάποιων μήκυτων όπως  ο Aspergillus και Penicillium και, ενδεχομένως, o Candida .

Γιατί θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα διαιτολόγιο περιορισμένο σε οξαλικά?                                                                      

Μια διατροφή με περιορίσμο οξαλικών οξέων θα πρέπει να ακολουθήθει σε περίπτωση που υπάρχουν πέτρες οξαλικού ασβεστίου στα νεφρά ή υψηλό πόσο οξαλικών στα ούρα σας. Έρευνες έχουν δείξει πως ο διαιτιτικός περιορισμός οξαλίκων από μόνος του δεν μας εγκιάται  πως θα εμποδίσει το σχηματισμό λίθων . Ωστόσο, δεδομένου ότι τα τρόφιμα που περιέχουν οξαλικά συμβάλουν στην άυξηση του ποσού  του οξαλικού οξέος στα ούρα ,αν έχετε αυτό το είδος των λίθων , μπορεί να είναι χρήσιμος ο διατροφικός περιορισμός τους .

 Ωφέλη από τη μείωση οξαλίκων στο σώμα ,μια μερίδα της επιστημονικής κοινότητας υποστιρίζει ,οτι φαίνονται στις παρακάτω καταστάσεις :

Αναιμία γιατί  κρύσταλλοι οξαλικού σιδήρου μπορούν να προκαλέσουν σημαντική οξειδωτική βλάβη και να μειώθουν τα αποθέματα σιδήρου

Ανοσοκαταστολή

Αυτισμός

Σύνδρομο βραχέως εντέρου

Νεφρική νόσος

Ινομυαλγία

Πόνος αιδοίου

Καταστάσεις φλεγμονών  

-Τα Οξαλικά οξέα μπορεί χηλοποιούνται με πολλά τοξικά μέταλλα, όπως ο υδράργυρος και ο μόλυβδος, με αποτέλεσμα την παγίδευση αυτών των βαρέων μετάλλων στους ιστούς.
Diatrofologiki.gr © 2023, Χαλκοκονδύλη 9, Αθήνα, Ελλάδα | diatroflogiki.gr | all rights reserved