ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ & ΤΗΝ ΟΥΡΙΚΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
16 Oct
0

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ & ΤΗΝ ΟΥΡΙΚΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Αρθρογράφος: Diatrofologiki

ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Το διαιτολόγιο θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από σχετικό περιορισμό των λιπών, φυσιολογική κατανάλωση πρωτεϊνών και αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων οι οποίοι έχουν την τάση να αυξάνουν την απέκκριση του ουρικού οξέος, επίδραση η οποία ενισχύεται και με τον αποκλεισμό τροφών στην δίαιτα που είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε πουρίνες ανάλογα με το στάδιο της πάθησης. Οι περισσότερες πρωτεΐνες πρέπει να προέρχονται από αυγά, άπαχο τυρί και γάλα τα οποία είναι φτωχά σε νουκλεοπρωτεΐνες.

 

Αποφύγετε τα πλούσια σε πουρίνες τρόφιμα.

Αυξήστε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, φρούτα)

Μειώστε την πρόσληψη λιπαρών από τη διατροφή σας. Επιλέξτε άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα και τυριά.

Μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και προτιμήστε πουλερικά και ψάρια στις ποσότητες που ορίζονται από το διαιτολόγο.

Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ. Αυξήστε την κατανάλωση υγρών στη διάρκεια της μέρας.

Προσπαθήστε να αποκτήσετε σταδιακά και να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος. Αποφύγετε απότομη απώλεια βάρους.

Αποφύγετε μεγάλα και βαριά γεύματα αργά τη νύχτα.

Η δίαιτα με πολλούς τρόπους μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο ουρικού οξέος στο αίμα ή στα ούρα όπως αναλύεται πιο κάτω.

Οι περισσότεροι ασθενείς που εμφανίζουν ουρική αρθρίτιδα είναι παχύσαρκοι.

Η αυξημένη πρόσληψη αλκοόλης προκαλεί αύξηση του γαλακτικού οξέος στο αίμα το οποίο με την σειρά του όταν υπερβαίνει ορισμένα επίπεδα αναστέλλει την νεφρική διήθηση του ουρικού οξέος.

Το ουρικό οξύ αυξάνει κατά την νηστεία.

Πουρίνες της δίαιτας – οι νουκλεοπρωτεΐνες της δίαιτας στα φυσιολογικά άτομα είναι η αιτία αλλά το πολύ για το 50% του ουρικού οξέος του αίματος και δεν είναι δυνατό να ευθύνονται για τις υψηλές συγκεντρώσεις του όπως συμβαίνει στα υπερουριχαιμικά άτομα.

Προσοχή: ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΗΓΑΝΙΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΣΑΛΤΣΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΦΑΓΗΤΑ ΣΕ ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ, ΓΛΥΚΑ ΤΑΨΙΟΥ, ΓΑΡΙΔΑΚΙΑ, ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ.

Τροφές πολύ ξυνές πρέπει να αποφεύγονται. Για παράδειγμα άτομα που καταναλώνουν αρκετή ποσότητα ξυδιού στο φαγητό τους ή στη σαλάτα τους πρέπει να το μειώσουν και να αυξήσουν την κατανάλωση νερού. Η αλκαλοποίηση των ούρων (pH 6-6.5). είναι βασικής σημασίας και επιτυγχάνεται με δίαιτα που αλκαλοποιεί τα ούρα με γαλακτοκομικά, φρούτα, χόρτα, αλκαλικά ποτά, ελαιόλαδο. Επίσης η κατανάλωση σόδας αλκαλοποιεί τα ούρα και βοηθάει την αποβολή του ουρικού οξέος από τα νεφρά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ανθρακούχα ποτά.

Diatrofologiki.gr © 2025, Χαλκοκονδύλη 9, Αθήνα, Ελλάδα | diatroflogiki.gr | all rights reserved