ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ
16 Oct
0

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ

Αρθρογράφος: Diatrofologiki

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ: Πρόκειται για σύμπτωμα και όχι για ασθένεια. Τα αίτια μπορεί να σχετίζονται με ηλεκτρολυτική ανισορροπία ,ορμονικές διαταραχές ,μεταβολικές  ή ενδοκρινολογικές ανωμαλίες  ,εγκυμοσύνη ,διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες, καθιστικός τρόπος ζωής  κ.α.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Επιβάλλεται η Κατανάλωση πρωινού. Διεγείρει το αντανακλαστικό της αφόδευσης

Καταναλώστε άφθονα φρούτα και λαχανικά . Η συνιστώμενη ποσότητα φυτικών ινών την ημέρα είναι 20 με 30 γραμμάρια .Τρόφιμα  με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι:  το πίτουρο, το σιτάρι ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά. Οι φυτικές ίνες αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου και κατακρατούν νερό, με αποτέλεσμα τα κόπρανα να διέρχονται πιο εύκολα από το έντερο.

Πίνετε τουλάχιστον 1,5 λίτρο νερό την ημέρα .Ταυτόχρονα με την κατανάλωση περισσοτέρων φυτικών ινών, είναι σημαντικό να αυξηθεί  και η κατανάλωση υγρών

Παράλληλα με το νερό, μπορεί να αυξήσουμε την πρόσληψη υγρών μέσα από τις σούπες, τους χυμούς φρούτων και λαχανικών, αλλά και τα φυτικά ροφήματα

Περιορίστε  τα ζωικά λίπη.

περιορίζετε την κατανάλωση τροφίμων που έχουν λίγες ή καθόλου φυτικές ίνες όπως η πίτσα, το παγωτό, το τυρί, το κρέας, τα τσιπς και διάφορα έτοιμα επεξεργασμένα ή κατεψυγμένα φαγητά.

Αποφύγετε το πρόχειρο φαγητό .

Φροντίστε να τρώτε περίπου τις ίδιες ώρες  κάθε μέρα .

Μην τρώτε κονσέρβες, γλυκά και λευκή ζάχαρη.

Αποφεύγετε καφέ, τσάι, αλκοόλ, αναψυκτικά .

Η κύρια πηγή λίπους να είναι το ελαιόλαδο , μια μικρή αύξηση ελαιολάδου στη διατροφή μπορεί να ανακουφίσει εν μέρει τη δυσκοιλιότητα

Το προβιοτικό Lactobacillus Bulgaricus παράγει λακτικό οξύ που βοηθάει στην ανάπτυξη των φιλικών βακτηρίων , επιδρώντας στον περισταλτισμό του εντέρου .Βοηθάει τόσο σε δυσκοιλιότητα όσο και σε διάρροια.

O τριμμένος λιναρόσπορος, Το ψύλλιο, η ινουλίνη, είναι αδιάλυτες φυτικές ίνες που μπορούν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμες στην δυσκοιλιότητα.

Diatrofologiki.gr © 2024, Χαλκοκονδύλη 9, Αθήνα, Ελλάδα | diatroflogiki.gr | all rights reserved