Ψευδάργυρος…το super της διατροφής μας!
17 Oct
0

Ψευδάργυρος…το super της διατροφής μας!

Αρθρογράφος: ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΝΤΙΑ

Η σημασία των μικροθρεπτικών συστατικών στον ανθρώπινο οργανισμό είναι  αδιαμφισβήτητη και, μεταξύ αυτών, ο ψευδάργυρος (Zn) είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο. Η ανεπάρκεια του ψευδαργύρου μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης και σχετίζεται και με αρκετές χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία όπως η αθηροσκλήρωση, εκφυλιστικές ασθένειες του νευρικού συστήματος και ο καρκίνος. Ο ψευδάργυρος εμπλέκεται στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος προστατεύοντας τον οργανισμό από τις ιώσεις και το κοινό κρυολόγημα.

Κατά τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ότι ο ψευδάργυρος έχει θεραπευτικά οφέλη στην οξεία διάρροια στα παιδιά ενώ σύμφωνα με μια πρόσφατη ανασκόπηση φάνηκε ότι η συμπλήρωση Ζη μείωσε τη διάρροια και την πιθανότητα εμφάνισης πνευμονίας σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών στις αναπτυσσόμενες χώρες. Υπήρξαν επίσης αναφορές για τα οφέλη σε σχέση με άλλες ασθένειες, όπως η νόσος του Wilson, η χρόνια ηπατίτιδα C, η εγκεφαλική γήρανση, η κατάθλιψη, η νόσος του Parkinson, και η νόσος του Alzheimer.

Όσον αφορά τη θετική επίδραση του Zinc στην κατάθλιψη, υπάρχουν στοιχεία που υποστήριζουν τη σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων σε ασθενείς που υποφέρουν από κατάθλιψη και καταναλώνουν Zinc σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτικά σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν μόνο αντικαταθλιπτικά.

Επιπρόσθετα, άλλα στοιχεία δείχνουν ότι η πρόσληψη ψευδαργύρου μπορεί να είναι αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης των οφθαλμικών ασθενειών που συσχετίζονται με τη γήρανση και την εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Τέλος, έχει σημειωθεί αλεπάλληλες φορές η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση του ψευδαργύρου και η συμβολή του απέναντι στις επιβλαβείς για τον οργανισμό ελεύθερες ρίζες ενώ δείξνει να είναι ένα ισχυρό θρεπτικό συστατικά που βοηθά την ενίσχυση της γονιμότητας και στα δύο φύλλα και την αύξηση της σεξουαλικής διέγερσης.Σχόλια
Γράψτε σχόλιο
Diatrofologiki.gr © 2020, Μάρνη 8, Αθήνα, 10433, Ελλάδα | Powered by Digital4u