Για το στρες…GABA!
17 Oct
0

Για το στρες…GABA!

Αρθρογράφος: ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΝΤΙΑ

To GABA (Γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ) είναι ο κύριος ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) και συνεργάζεται με άλλους διεγερτικούς νευροδιαβιβαστές για να λειτουργήσουν φυσιολογικά οι λειτουργίες του κεντρικού νευρικού συστήματος.  

Το GABA θεωρείται ο πιο σημαντικός ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο και λειτουργεί σαν ένα φρένο στο στρες. Πολλά αγχολυτικά φάρμακα για το άγχος που πέρα από το γεγονός ότι βοηθάνε τη δραστηριότητα της σεροτονίνης, προκαλούν και την αύξηση του GABA στον εγκέφαλο προκαλώντας έτσι χαλάρωση. 

Τα χαμηλά επίπεδα GABA ή μειωμένη λειτουργία του GABA στον εγκέφαλο συνδέεται με διάφορες ψυχιατρικές και νευρολογικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του άγχους, της κατάθλιψης, της αϋπνίας, και της επιληψίας. 

Είναι αποδεδειγμένο ότι τα επίπεδα του GABA είναι μειωμένα  σε ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη και γιαυτό και τα περισσότερα από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα που περιέχουν GABA μπορούν να φανούν αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.  Μάλιστα μελέτη έχει δείξει ότι το GABA μπορεί να είναι ιδανικό μέσα από τα συμπληρώματα διατροφής για τους χρόνια καταθλιπτικούς ασθενείς, ακόμα και κατά τη διάρκεια αλλά και χωρίς κατάθλιψη περιόδους. 

Υπάρχουν επίσης πολυάριθμες μελέτες που δείχνουν ότι το GABA μπορεί να βελτιώσει τη χαλάρωση και την ενίσχυση του ύπνου καταπολεμώντας έτσι και την αυπνία.

Τα τελευταία χρόνια, το Gaba είναι διαθέσιμο ως συμπλήρωμα διατροφής στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που ανέφεραν ότι βοηθήθηκαν όσον αφορά την ανακούφιση από το άγχος και ότι βελτιώθηκε η ποιότητα του ύπνου τους.

Σχόλια
Γράψτε σχόλιο
Diatrofologiki.gr © 2020, Μάρνη 8, Αθήνα, 10433, Ελλάδα | Powered by Digital4u