Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΝΟΣΟ ΤΟΥ ΚΡΟΝ
17 Oct
0

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΝΟΣΟ ΤΟΥ ΚΡΟΝ

Αρθρογράφος: ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Η νόσος του Κρόν είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο φλεγμονώδες νόσημα που μπορεί να αφορά οποιοδήποτε τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα, από το στόμα μέχρι τον πρωκτό. Συχνά συγχέεται με την ελκώδη κολίτιδα, διότι τα συμπτώματα αυτών των δύο ασθενειών είναι παρόμοια, αλλά οι περιοχές που προσβάλλει η καθεμία είναι διαφορετικές, εφόσον στην ελκώδη κολίτιδα το πρόβλημα εντοπίζεται στο παχύ έντερο.

Η νόσος του Κρόν παρουσιάζει εξάρσεις όπου ο ασθενής αντιμετωπίζει πολλά δυσάρεστα συμπτώματα, όπως:
•    Επίμονη διάρροια
•    Αιμορραγία από το ορθό
•    Κοιλιακές κράμπες και πόνο
•    Αίσθηση ατελούς κένωσης
•    Δυσκοιλιότητα
⇒ Καμιά φορά παρουσιάζονται και άλλα συμπτώματα τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τη συνολική σας υγεία όπως πυρετός, απώλεια της όρεξης και βάρους, ατονία, νυχτερινές εφιδρώσεις, αρθρίτιδα, ανωμαλίες στην έμμηνο ρήση κ.ά..


Παρακάτω θα δείτε κάποιες διατροφικές συμβουλές οι οποίες θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα αυτά που ταλαιπωρούν την καθημερινότητα σας.
•    Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα.
•    Ακολουθήστε διατροφή χαμηλή σε σάκχαρα και λιπαρά αλλά υψηλή σε σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.
•    Πίνετε άφθονο νερό, τσάι βοτάνων και φρέσκους χυμούς χωρίς σάρκα. Επίσης, ο φρέσκος χυμός από λάχανο είναι ιδιαίτερα ευεργετικός καθώς προάγει την ανάπτυξη των υγιών βακτηρίων στο έντερο.
•    Αποφεύγετε να καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα τρόφιμα αυτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη και είναι πολύ πιθανό να παρουσιάζετε δυσανεξία.
•    Γενικά θα πρέπει να αποφεύγετε αλκοόλ, καφεΐνη, ανθρακούχα ποτά, σοκολάτα, καλαμπόκι, αυγά, τρόφιμα με τεχνητά πρόσθετα ή συντηρητικά, λιπαρά και τηγανιτά, λουκάνικα, πιπέρι, πικάντικες τροφές, σιτάρι, όσπρια, ντομάτες, δαμάσκηνα, εσπεριδοειδή και σπόρια.
•    Ακολουθείτε μια διατροφή που να αποτελείται κυρίως από μη όξινα λαχανικά όπως μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, καρότα, σέλινο, σκόρδο, σπανάκι. Ωστόσο ορισμένοι άνθρωποι που έχουν τη νόσο του Κρόν δεν ανέχονται τα σταυρανθή λαχανικά όπως το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το μπρόκολο, τα οποία τότε θα πρέπει να αποκλειστούν.
•    Σε περιόδους έξαρσης τα πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα, όπως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως θα πρέπει να αποφεύγονται. Μαγειρεμένα στον ατμό ή την κατσαρόλα μπορεί να είναι πιο ανεκτά.
•    Μαγειρεύετε το φαγητό σας στον ατμό, τη σχάρα, το φούρνο ή την κατσαρόλα με νερό.


Σχόλια
Γράψτε σχόλιο
Diatrofologiki.gr © 2020, Μάρνη 8, Αθήνα, 10433, Ελλάδα | Powered by Digital4u