ΚΟΚΚΙΝΟ, ΚΙΤΡΙΝΟ, ΠΡΑΣΙΝΟ, ΜΠΛΕ...χρωματίστε το πιάτο σας!
16 Nov
0

ΚΟΚΚΙΝΟ, ΚΙΤΡΙΝΟ, ΠΡΑΣΙΝΟ, ΜΠΛΕ...χρωματίστε το πιάτο σας!

Αρθρογράφος: ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Τα έντονα χρώματα στα φρούτα και τα λαχανικά μαρτυρούν την ύπαρξη φυτοχημικών ενώσεων. Οι φυτοχημικές ενώσεις είναι χημικές ουσίες των φυτικών τροφίμων που προστατεύουν τα ίδια τα φυτά από μικρόβια, μύκητες και άλλους εξωγενείς παράγοντες. Ιδιαίτερα ωφέλιμα είναι ωστόσο και για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς έπειτα από πολυάριθμες μελέτες έχει αποδειχθεί η αντιοξειδωτική αλλά και αντικαρκινική τους δράση και προστατεύουν από διάφορες ασθένειες όπως καρδιοπάθειες, αγγειακά προβλήματα και άλλες χρόνιες παθήσεις. Επιγραμματικά κάποιες από αυτές τις ενώσεις είναι το λυκοπένιο, η ασταξανθίνη, τα φλαβονοειδή κ.ά.. Ας δούμε λοιπόν ένα-ένα τα χρώματα και τις ενώσεις τους και χρωματίστε τα πιάτα σας, φέρνοντας χαρά, και όχι μόνο, στο οικογενειακό σας τραπέζι!

Κόκκινο: Ντομάτα, καρπούζι, κράνμπερι, κόκκινα μήλα. Είναι κάποια από τα φρούτα και λαχανικά αυτού του χρώματος. Το πιο γνωστό φυτοχημικό συστατικό σε αυτά είναι το λυκοπένιο. Το λυκοπένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που σχετίζεται με την προστασία κάποιων μορφών καρκίνου και προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις. Ένα σημαντικό προτέρημα αυτής της ουσίας, σε αντίθεση με τη βιταμίνη C, είναι ότι κατά το μαγείρεμα ενισχύεται η δραστικότητα του. Τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά περιέχουν επίσης φλαβονοειδή με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, ανθοκυανίνες, λουτεϊνη και τανίνες, που συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή υγεία καθώς και την υγεία του ματιού.

Πορτοκαλί-κίτρινο: Καρότο, μάνγκο, γλυκοπατάτα, βερίκοκα, κολοκύθα. Τα φρούτα και λαχανικά με πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα παρουσιάζουν μεγάλη συγκέντρωση σε καροτενοειδή όπως β-καροτένιο, α-καροτένιο και β-κρυπτοξανθίνη. Τα καροτένια αυτά μετατρέπονται μέσα στο σώμα σε βιταμίνη Α, μια απαραίτητη βιταμίνη για υγιή όραση προλαμβάνοντας το μάτι από καταρράκτη, ωχρά κηλίδα κ.ά.. Επίσης προστατεύουν από κάποιους τύπους καρκίνου, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή υγεία.

Πράσινο: μπρόκολο, λάχανο, σπανάκι, λαχανάκια Βρυξελλών, πιπεριά. Η χρωστική αυτών των λαχανικών είναι η χλωροφύλλη που έχει συσχετιστεί με αντικαρκινική δράση. Μάλιστα τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο και το λάχανο περιέχουν ινδόλες και σουλφοραφάνη, επίσης με αντικαρκινική δράση. Μάλιστα υπάρχουν θετικές ενδείξεις, ότι η σουλφοραφάνη συμβάλλει στη μείωση συμπτωμάτων ατόμων με αυτισμό. Σε αντίθεση όμως με το λυκοπένιο, η σουλφοραφάνη καταστρέφεται κατά το βρασμό και προτιμάται το μαγείρεμα στον ατμό.

Μπλέ-μωβ: Μελιτζάνα, μύρτιλλο, δαμάσκηνο, βατόμουρο. Το φυτοχυμικό στοιχείο που επικρατεί σε αυτά τα φρούτα και λαχανικά είναι οι ανθοκυανίνες. Οι ανθοκυανίνες είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες σε άτομα με αγγειακά προβλήματα όπως κιρσούς, ευρυαγγείες κ.ά., συμβάλλουν στην εξισσορόπηση της αρτηριακής πίεσης και έχουν αντικαρκινική δράση. Μάλιστα το δαμάσκηνο βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των φρούτων και των λαχανικών βάση της αντιοξειδωτικής κατάταξης ORAC!

Σχόλια
Γράψτε σχόλιο
Diatrofologiki.gr © 2021, Μάρνη 8, Αθήνα, 10433, Ελλάδα | Powered by Digital4u