Από την αρχαιότητα κιόλας, ο άνθρωπος είχει αναγνωρίσει τον ιδιαίτερο ρόλο του σιδήρου στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο σίδηρος είχε από πολύ νωρίς φαρμακευτικές χρήσεις από τους Αιγυπτίους, τους Ινδουιστές, τους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο σίδηρος είναι απαραίτητος για σχεδόν όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και είναι αναπόσπαστο κομμάτι πολλαπλών μεταβολικών λειτουργιών ενώ ο ρόλος του στο σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης και τη μεταφορά του οξυγόνου είναι ευρέως γνωστός.
Στις μέρες μας, αν και η χαμηλή πρόσληψη ή χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση της αναιμίας, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 50% των ατόμων που εμφανίζουν αναιμία στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η έλλειψη σιδήρου είναι από τα πιο διαδεδομένα παγκοσμίως διατροφικά προβλήματα ακόμα και σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Επιπλέον, είναι η πιο κοινή διατροφική ανεπάρκεια που συναντάται ενώ το 6 έως 50% των περιπτώσεων είναι αποτέλεσμα της ανεπαρκούς πρόσληψης σιδήρου.
Λόγω της συχνότητας εμφάνισης της αναιμίας παγκοσμίως, τα συμπληρώματα διατροφής για την αποκατάσταση των επιπέδων σιδήρου στον οργανισμό αποτελούν ρουτίνα.
Η αναιμία απασχολεί κυρίως τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, παιδιά και εφήβους ενώ προβλήματα από την ανεπάρκεια σιδήρου αντιμετωπίζουν και αρκετές εγκυμονούσες, επομένως είναι σημαντικό να ξεκινά η χορήγηση συμπληρωμάτων σιδήρου πριν από τη σύλληψη, ή όσο γίνεται πιο σύντομα ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες πρόωρης γέννησης ή χαμηλό βάρος γέννησης για το έμβρυο. Πέρα από το γεγονός ότι μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα το έμβρυο από την ανεπάρκεια σιδήρου μεγάλα προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίζει και η μητέρα.
Πέρα από τις εγκυμονούσες, τα κύρια συμπτώματα που απασχολούν όλους τους ανθρώπους από την έλλειψη σιδήρου είναι το αίσθημα αδυναμίας, η κόπωση, οι ζαλάδες, η ωχρότητα στο δέρμα, οι ταχυπαλμίες, η τριχόπτωσηκαι αδυναμία των μαλλιών και το σπάσιμο των νυχιών.
Ποιοί είναι οι συνδυασμοί τροφίμων που μπορούν να αυξήσουν την απορρόφηση του σιδήρου;
• Τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C βοηθάνε στην απορρόφηση του σιδήρου, όπως ο χυμός πορτοκαλιού, ο χυμός λεμονιού, οι φράουλες, οι πιπεριές, οι ντομάτες, το μπρόκολο, το λάχανο, το κρεμμύδι, το πεπόνι, τα χόρτα, το σπανάκι, το μαρούλι και άλλα. λπ. Η βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου.
Τι μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του σιδήρου;
• To τσάι, ο καφές, τα περισσότερα αναψυκτικά τύπου κόλα, το κόκκινο κρασί περιέχουν τανίνες, οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου.
• Οι φυτικές ίνες δε βοηθάνε την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.
• Τα γαλακτοκομικά όπως και άλλες τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο δεσμεύουν το σίδηρο. Για παράδειγμα, τα δημητριακά πρωϊνού περιέχουν σίδηρο αλλά όταν συνοδεύουνται με γάλα ή γιαούρτι, η απορρόφηση του σιδήρου μειώνεται.
Λάβετε μοναδικές προσφορές!
Εγγραφή / ΑπεγγραφήΤο ηλεκτρονικό κατάστημα www.diatrofologiki.gr διαθέτει προϊόντα Υγιεινής Διατροφής, όπως συμπληρώματα διατροφής, βιολογικά προϊόντα και υπερτροφές. Με επιτυχημένη παρουσία από το 2009 και Εξειδικευμένο Προσωπικό, παρέχει μεγάλη ποικιλία προϊόντων που στόχο έχουν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.
Τη Διατροφολογική εμπιστεύονται καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι που ενδιαφέρονται για Υψηλής Ποιότητας προϊόντα που αφορούν το ευ ζην και την υγιεινή διατροφή. Αποστολή προϊόντων με ταχυμεταφορές σε όλη την Ελλάδα.
Για τηλεφωνικές παραγγελίες