Ο πολύτιμος για τον οργανισμό μας...σίδηρος!
17 Oct
0

Ο πολύτιμος για τον οργανισμό μας...σίδηρος!

Αρθρογράφος: ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΝΤΙΑ

Από την αρχαιότητα κιόλας, ο άνθρωπος είχει αναγνωρίσει τον ιδιαίτερο ρόλο του σιδήρου στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο σίδηρος είχε από πολύ νωρίς φαρμακευτικές χρήσεις από τους Αιγυπτίους, τους Ινδουιστές, τους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο σίδηρος είναι απαραίτητος για σχεδόν όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και είναι αναπόσπαστο κομμάτι πολλαπλών μεταβολικών λειτουργιών ενώ ο ρόλος του στο σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης και τη μεταφορά του οξυγόνου είναι ευρέως γνωστός.

Στις μέρες μας, αν και η χαμηλή πρόσληψη ή χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση της αναιμίας, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 50% των ατόμων που εμφανίζουν αναιμία στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η έλλειψη σιδήρου είναι από τα πιο διαδεδομένα παγκοσμίως διατροφικά προβλήματα ακόμα και σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Επιπλέον, είναι η πιο κοινή διατροφική ανεπάρκεια που συναντάται ενώ το 6 έως 50% των περιπτώσεων είναι αποτέλεσμα της ανεπαρκούς πρόσληψης σιδήρου.  

Λόγω της συχνότητας εμφάνισης της αναιμίας παγκοσμίως, τα συμπληρώματα διατροφής για την αποκατάσταση των επιπέδων σιδήρου στον οργανισμό αποτελούν ρουτίνα.

Η αναιμία απασχολεί κυρίως τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, παιδιά και εφήβους ενώ προβλήματα από την ανεπάρκεια σιδήρου αντιμετωπίζουν και αρκετές εγκυμονούσες, επομένως είναι σημαντικό να ξεκινά η χορήγηση συμπληρωμάτων σιδήρου πριν από τη σύλληψη, ή όσο γίνεται πιο σύντομα ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες πρόωρης γέννησης ή χαμηλό βάρος γέννησης για το έμβρυο.  Πέρα από το γεγονός ότι μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα το έμβρυο από την ανεπάρκεια σιδήρου μεγάλα προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίζει και η μητέρα.

Πέρα από τις εγκυμονούσες, τα κύρια συμπτώματα που απασχολούν όλους τους ανθρώπους από την έλλειψη σιδήρου είναι το αίσθημα αδυναμίας, η κόπωση, οι ζαλάδες, η ωχρότητα στο δέρμα, οι ταχυπαλμίες, η τριχόπτωσηκαι αδυναμία των μαλλιών και το σπάσιμο των νυχιών.


Ποιοί είναι οι συνδυασμοί τροφίμων που μπορούν να αυξήσουν την απορρόφηση του σιδήρου;
•    Τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C βοηθάνε στην απορρόφηση του σιδήρου, όπως ο χυμός πορτοκαλιού, ο χυμός λεμονιού, οι φράουλες, οι πιπεριές, οι ντομάτες, το μπρόκολο, το λάχανο, το κρεμμύδι, το πεπόνι, τα χόρτα, το σπανάκι, το μαρούλι και άλλα. λπ. Η βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου.


Τι μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του σιδήρου;
•    To τσάι, ο καφές, τα περισσότερα αναψυκτικά τύπου κόλα, το κόκκινο κρασί περιέχουν τανίνες, οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου.
•    Οι φυτικές ίνες δε βοηθάνε την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.
•    Τα γαλακτοκομικά όπως και άλλες τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο δεσμεύουν το σίδηρο. Για παράδειγμα, τα δημητριακά πρωϊνού περιέχουν σίδηρο αλλά όταν συνοδεύουνται με γάλα ή γιαούρτι, η απορρόφηση του σιδήρου μειώνεται.

Σχόλια
Γράψτε σχόλιο
Diatrofologiki.gr © 2024, Χαλκοκονδύλη 9, Αθήνα, Ελλάδα | diatroflogiki.gr | all rights reserved